NSA bespioneerde ook Martin Luther King

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in de jaren 60 prominente zwarte Amerikanen als Martin Luther King (foto) en Mohammed Ali afgeluisterd. Dat blijkt uit pas vrijgegeven geheime documenten. Operatie "Minaret" kwam in de jaren 70 al aan het licht, maar het was tot nu toe niet bekend welke mensen het doelwit waren. De onderzoekers zijn naar eigen zeggen ontzet door de omvang van de spionage.

De operatie begon in 1967, in volle Vietnamoorlog. Behalve mensenrechtenactivisten Martin Luther King en Whitney Young en bokser Mohammed Ali werd ook het doen en laten van enkele journalisten van de New York Times en de Washington Post en van enkele senatoren nagegaan. Een van de slachtoffers was de bekende columnist Art Buchwald.

Verscheidene slachtoffers van de spionage stonden zeer kritisch tegenover de Amerikaanse inmenging in Vietnam. De toenmalige president Lyndon Johnson wou nagaan of ze banden hadden met of aangespoord werden door buitenlandse regeringen. De spionage-operatie werd in 1973 opgeheven.

Volgens de documenten zouden toplui van de NSA de operatie later zelf "schandelijk, indien niet compleet illegaal" genoemd hebben. De nieuwste onthulling komt bovenop de aantijgingen van Edward Snowden over verregaande afluisterpraktijken door de NSA via telefoon of het internet.