Politie pakt gezochte terrorist in Vilvoorde op

De politie heeft in Vilvoorde vanmorgen een man opgepakt die gezocht werd voor terrorisme. Het Spaanse gerecht had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven.

De 38-jarige man wordt beschouwd als leider van een groepering die banden heeft met Al Qaeda en die jongeren naar Syrië stuurde om er te gaan vechten.

De groepering was actief in Ceuta, een stukje Spaanse grondgebied in Marokko, en zou Spaanse en Marokkaanse jongeren geronseld hebben. Van daaruit zouden ze dan naar Syrië gestuurd zijn. Van die jongeren zijn er intussen al een groot aantal omgekomen, onder meer bij zelfmoordaanslagen.

De groepering werd opgerold en in juni en september werden 9 mensen opgepakt. Maar de leider en financierder kon vluchten. Hij is nu opgepakt in Vilvoorde waar hij verbleef. Hij zou uitgeleverd worden aan Spanje wat erop wijst dat hij in ons land geen strafbare feiten heeft gepleegd.