Ryanair haalt slag thuis: Wallonië laat taks op vliegtuigtickets vallen

Er komt dan toch geen heffing van drie euro per vliegtuigticket in Wallonïë. Dat heeft de Waalse regering beslist tijdens haar begrotingsbesprekingen. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair haalt daarmee haar slag thuis.
AP2013

In juli lanceerde de Waalse regering het idee om passagiers op de regionale luchthavens van Charleroi of Luik een heffing te laten betalen. Het zou gaan om 3 euro per ticket. Maar dat voorstel botste meteen op kritiek van Ryanair. De Ierse vliegtuigmaatschappij dreigde er meteen mee zijn capaciteiten op Charleroi af te bouwen als de heffing er zou komen. Op die manier kreeg het Waalse voorstel meteen lood in de vleugels.

De Waalse regering ging op zoek naar alternatieven. Volgens Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) komt er onder meer een verkoop van het netwerk aan glasvezelkabels. Dat netwerk zou een waarde hebben van zo'n 40 miljoen euro. De verkoop zou wel gekoppeld worden aan een gratis gebruiksrecht voor wie nu al kan genieten van het netwerk.

Ook coalitiepartner Ecolo kan leven met die oplossing. "Het is alvast beter dan te raken aan onderwijs of kinderwelzijn", aldus Jean-Marc Nollet, viceminister-president van Ecolo.

"Als we het zonder die heffing kunnen doen, zal ik blij zijn", aldus nog André Antoine, viceminister-president van CDH.