Termont: "Cijfers van vakbond kloppen niet"

In Gent ontkent burgemeester Termont met klem dat in het kader van besparingen er 1.000 jobs bij de stad zouden verdwijnen. De socialistische vakbond ACOD had eerder gezegd dat de herstructurering 1.000 banen zou kosten. Daar zouden wel geen naakte ontslagen bij zijn. Maar dat klopt niet, zegt Termont.

De stad Gent wil elk jaar 4 miljoen euro besparen op personeelskosten. Heel wat diensten, onder meer van het OCMW en de stad, zullen daarom worden samengevoegd. Zo kunnen ze goedkoper en beter werken, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Volgens de socialistische vakbond ACOD zouden daarbij de komende jaren meer dan 1.000 jobs verdwijnen, 1 op de 4 jobs bij de stad Gent.

Dat klopt helemaal niet, zegt Termont. "Volgens de informatie die ik gekregen heb, zou de vakbond dat gezegd hebben op basis van het feit dat we aangekondigd hebben dat we dit jaar als bewarende maatregel 1 op de 4 gepensioneerden niet zouden vervangen. We hebben maar een goeie 4.000 personeelsleden, dus het is onmogelijk om er 1.000 te laten gaan, dat is uitgesloten", zo zei hij.

Voor volgend jaar gaat het volgens Termont om een 50-tal mensen die niet vervangen zullen worden. Hij ontkent niet dat het aantal personeelsleden zal dalen, maar hoeveel mensen er precies minder zullen zijn, dat moet nog berekend worden.

Drieledige structuur

Stad en OCMW krijgen een drieledige structuur. Alle zogenoemde persoonsgebonden materie zoals samenleven, welzijn of onderwijs wordt gebundeld. Daarnaast komt er een aparte structuur voor onder meer stadsontwikkeling en openbaar domein. Een derde pijler zal alle ondersteunende diensten zoals personeelsbeleid groeperen.

"Kijk naar al wat bezig is met buurtwerking en lokale werking. Zonder overdrijven... je krijgt al die diensten op je twee handen niet opgeteld. We kunnen naar een veel efficiëntere organisatie gaan als we al die dingen zouden samenvoegen. Dat zou betekenen dat de mensen ook nog beter gediend geraken", legt Termont uit.