Twitter lanceert noodsysteem voor bij rampen

Twitter heeft een nieuw noodsysteem gelanceerd voor bij rampen. Het systeem moet de toegang tot belangrijke informatie waarborgen als andere communicatiemiddelen overbelast of onbeschikbaar zijn.

"We weten hoe belangrijk het is om betrouwbare informatie te krijgen tijdens een ramp", zegt Gaby Peña van Twitter in een blog. Twittergebruikers die dat wensen kunnen voortaan opgeven van welke organisaties ze in geval van nood informatie willen krijgen. Als die organisatie een Twitterbericht de wereld instuurt met hashtag alert (#alert), dan krijgt u als gebruiker ofwel een sms (vooralsnog niet in België) ofwel een pushbericht op uw smartphone. Het berichtje krijgt ook een ander kleurtje en logo in uw tijdslijn op Twitter.

Voorlopig zijn het vooral Amerikaanse en Japanse organisaties die de Twitter-waarschuwingen aanbieden. Toch zijn er ook een aantal internationale organisaties die deelnemen aan het initiatief. Zo kunt u bijvoorbeeld dergelijke waarschuwingen ontvangen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het blijft afwachten of ook Belgische organisaties zich gaan inschrijven op het systeem.