"50 Afghaanse asielzoekers in gesloten instelling geplaatst"

Een 50-tal Afghaanse asielzoekers die eergisteren werden opgepakt door de politie, zijn in een gesloten instelling geplaatst. Dat zegt advocate Mieke Van den Broeck. De groep Afghanen werd meegenomen tijdens een uit de hand gelopen manifestatie. Alle andere Afghanen die in de Troonstraat in Brussel verbleven, werden op straat gezet.

Na een uit de hand gelopen manifestatie in de Wetstraat, werden een 50-tal Afghanen opgepakt door de politie. Ondertussen werden zij in een gesloten instelling geplaatst volgens Mieke Van den Broeck, een advocate die gespecialiseerd is in vreemdelingenrecht. De asielzoekers werden volgens haar zonder reden naar de gesloten centra in Merksplas en Steenokkerzeel gestuurd.

Andere mensen die in het centrum verbleven zouden op straat gezet zijn om de Afghanen te kunnen opsluiten. "Terwijl ze gewoon manifesteerden, net als de voorbije dagen", zegt ze. "Het is erg dat een vreedzame manifestatie gebruikt wordt om Afghanen buiten te kunnen zetten, terwijl de situatie in dat land niet veilig is."

De opgesloten asielzoekers maken deel uit van de ongeveer 300 Afghanen die bijna drie weken een oud asielcentrum in de Troonstraat bezetten. Zij werden donderdag uit het gebouw gezet omdat Samusocial er aan de winteropvang voor daklozen moet beginnen. De verantwoordelijke dienst Vreemdelingenzaken was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.