"Keniaanse troepen blijven in Somalië"

Kenia zal zijn troepen niet weghalen uit Somalië, waar ze vechten tegen de islamistische Al-Shabaab-beweging. Dat heeft de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Intussen komt er een onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de verschillende ordediensten in de afhandeling van de gijzeling in het Westgate-winkelcentrum.
Keniaanse troepen van de Amisom-vredesmacht op weg naar Kismayo in Somalië.

De aanval van Al-Shabaab was een wraakactie voor het optreden van de Keniaanse troepen in Somalië en de beweging dreigt met nieuwe aanvallen als Kenia zijn troepen niet terugtrekt. "Trek uw troepen terug, of bereidt u voor op nieuwe bloedbaden op uw grondgebied", zo zei de leider van Al-Shabaab woensdag.

Maar Kenia zal dus niet zwichten voor de dreigementen. "We zijn naar Somalië gegaan omdat de strijders van Al-Shabaab een bedreiging voor onze nationale veiligheid vormen", zo zei de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken. "We zullen maatregelen blijven nemen op dat vlak, tot onze veiligheid en onze belangen veilig gesteld zijn."

Het Keniaanse leger is eind 2011 als eerste het zuiden van Somalië binnengetrokken om Al-Shabaab te bevechten. Nu maken de Keniaanse troepen deel uit van Amisom, de Vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, die de wankele regering in Mogadishu ondersteunt en ook tegen Al-Shabaab vecht.

Onderzoek

Intussen is de Defensie-commissie van het Keniaanse parlement een onderzoek gestart naar de verantwoordelijkheid van de verschillende ordediensten in de gijzeling in het Westgate-winkelcentrum. De hoofden van de verschillende diensten moeten voor de commissie verschijnen.

Er worden immers steeds meer vragen gesteld over het feit of de ordediensten wel voorbereid waren op een dergelijke aanval en ook over de aanpak ervan. Zo zou de inlichtingendienst de politie gewaarschuwd hebben dat er een aanval op til kon zijn maar de politie ontkent dat.

Verder zou het leger een steunpilaar opgeblazen hebben, waardoor een deel van het winkelcentrum is ingestort, om een einde te maken aan de gijzeling. Onderzoek moet uitwijzen of daarbij ook gijzelaars omgekomen zijn.