Aantal collectieve voedselvergiftigingen vervijfvoudigd

Het aantal collectieve voedselvergiftigingen, waardoor twee of meer mensen getroffen worden, is in ons land tussen 2010 en 2012 gestegen van 60 tot 330 gevallen. Het aantal slachtoffers is in twee jaar gestegen van 1.346 tot 1.450.

Vorig jaar werden 70 slachtoffers gehospitaliseerd, twee mensen zijn gestorven na een besmetting met de bacterie E-coli 0145.

De cijfers staan in een antwoord van minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) op een schriftelijke parlementaire vraag en staan in La Dernière Heure.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt dat de toename vooral het gevolg is van een "betere rapportering, zowel door de verbruikers, als door de gezondheidsdiensten en de laboratoria". Volgens de minister en het FAVV zijn de cijfers echter maar het topje van de ijsberg.

Het eten van rauw vlees geeft het grootste risico op voedselvergiftigingen. Het Voedselagentschap waarschuwt ook voor bacteriën van het type E-coli, die in americain kunnen zitten of in kazen op basis van rauwe melk, salmonellabacteriën in producten op basis van rauwe eieren of listeria in gerookte zalm.

Het FAVV herinnert eraan dat goede hygiënische omstandigheden erg belangrijk zijn voor mensen die werken met voedingswaren.