AKO 2013 is Nederlandse aangelegenheid

Zes Nederlandse auteurs dingen mee naar de AKO Literatuurprijs 2013. De Belgische juryvoorzitter van de onderscheiding, Patrick Janssens, maakte de zes genomineerde schrijvers voor de prestigieuze prijs bekend in het programma "Nieuwsuur" op Nederland 2.

De AKO Literatuurprijs is met een geldsom van 50.000 euro een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De opvolger van Peter Terrin, de Belgische laureaat in 2012 met "Post mortem", zal zeker een Nederlander zijn.

De Belgische juryvoorzitter Patrick Janssens maakte de zes genomineerde boeken voor de prestigieuze prijs bekend in het tv-programma "Nieuwsuur" op Nederland 2.

De bekendste auteur in de lijst van genomineerde boeken is wellicht Ilja Leonard Pfeijffer. De dichter, auteur en polemist kan de AKO Literatuurprijs voor het eerst winnen met zijn roman "La superba". Allard Schröder kan de AKO Literatuurprijs voor een tweede keer winnen met "De dode arm". Hij kreeg de prijs al eens in 2002, toen met zijn roman "De hydrograaf".

Geen enkele Belgische auteur uit de longlist kreeg een plaats bij de laatste zes. De Belgische auteurs op de tiplijst waren Y.M. Dangre ("Maartse kamers"), Griet Op de Beeck ("Vele hemels boven de zevende"), Saskia De Coster ("Wij en ik"), Bernard Dewulf ("Verstrooiingen"), Kristien Hemmerechts ("Kronkelpaden van het geheugen") en Annelies Verbeke ("Veronderstellingen").

De winnaar van de AKO Literatuurprijs wordt op maandag 28 oktober bekendgemaakt in "Nieuwsuur" op Nederland 2.

De zes boeken op de toplijst

De Boerenoorlog - Martin Bossenbroek
De vergelding - Jan Brokken
Feest v/h begin - Joke van Leeuwen
De dode arm - Allard Schröder
La superba - Ilja Leonard Pfeijffer
Hoe ik een bekende Nederlander werd - Wouter Godijn