Bart De Wever verwelkomt koningspaar in Antwerpen

Koning Filip en koningin Mathilde hebben vandaag hun vijfde blijde intrede gedaan in Antwerpen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het koninklijke paar werd opgewacht aan het Museum aan de Stroom door burgemeester Bart De Wever (N-VA). De sfeer in Antwerpen was grimmig. Koningsgezinden en Vlaams-nationalisten stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Koning Filip en koningin Mathilde werden omstreeks 17 uur in het MAS ontvangen door gouverneur Cathy Berx (CD&V) en burgemeester Bart De Wever. Ook ministers Monica De Coninck en Annemie Turtelboom waren van de partij.

Enkele honderden sympathisanten en Vlaams-nationalisten stonden de koning en de koningin op te wachten. Naast applaus en gejuich was er ook boegeroep en de slogan "Vlaanderen republiek!" te horen. De sfeer was grimmig. koningsgezinden en Vlaams-nationalisten begonnen naar elkaar te schelden. Ook Vlaams Belanger Filip Dewinter mengde zich in de menigte en bracht de gemoederen in beroering door Belgische vlaggetjes kapot te scheuren.

Burgemeester Bart De Wever droeg trouwens een opvallende das met gele leeuwen op een zwarte achtergrond. "Het is een Venetiaanse leeuw, u moet daar niets achter zoeken", aldus de N-VA-burgemeester.

Na de verwelkoming nam het koningspaar in het MAS deel aan een werkdiner over de kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap, handel en ondernemerschap. Er werd besproken hoe die succesformule van de Antwerpse Gouden Eeuw (16de eeuw) ook vandaag nog inspirerend kan werken voor de regio.

Na het diner namen de koning en de koningin uitgebreid de tijd om ook het grote publiek te begroeten. Dat gebeurde eveneens op het Antwerpse Eilandje, aan de Nassaustraat en -brug, aangezien de Grote Markt bij het stadhuis al langer voorbehouden was voor de finale van de wereldbeker trialbike. Koningin Mathilde schudde rustig handjes en Filip zwaaide zelfs naar de Vlaams-nationalisten.

De avond werd afgesloten met de officiële opening van het Red Star Line Museum, die ook al gepland was. De koning en koningin lieten hun blijde intrede zelfs speciaal laat op de dag plaatsvinden om nadien op de plechtigheid aanwezig te kunnen zijn.