De kust heeft een topzomer beleefd

De Belgische kust heeft dit jaar een topzomer beleefd. In vergelijking met vorig jaar waren er 5% meer dagjestoeristen en steeg het aantal hotelovernachtingen met 9%.

In juli en augustus vonden 6,5 miljoen dagjestoeristen hun weg naar de kust. Opvallend daarbij is dat 1,1 miljoen toeristen met de trein naar de Noordzee spoorden, een stijging van 14%. Op piekdagen, zoals 7 en 21 juli en 15 augustus, waren er 230.000 dagtoeristen aan de kust. Vooral juli scoorde opvallend goed met 8% meer dagtoeristen.

Ook voor de hoteluitbaters was het een topzomer, met een bezettingsgraad van 88% in de maand augustus. Ook vakantieparken en -centra, jeugdlogies en campings noteerden stevige groene cijfers. Opvallend daarbij zijn de lastminuteboekingen.

Twee minpuntjes zijn echter het gedaalde aantal bezoekers van indoorattracties (-22%), en attracties en musea (-2%).

Algemeen beschouwd was het een absolute topzomer aan de kust, en moet men al teruggaan naar 2003 om soortgelijke cijfers voor te leggen. Toch wordt benadrukt dat het slechte voorjaar nog niet volledig is uitgewist.