De Max - Walter Van Steenbrugge

Beweren dat Maxime Lestienne de beste voetballer is die vandaag op Belgische voetbalbodem rondloopt, mag misschien enige vooringenomenheid doen vermoeden, alhoewel, maar dat hij zich uitstekend verzorgt en dat hij over een geweldige fysieke conditie beschikt en dit wekelijks met brio etaleert, kan moeilijk betwist worden.

Deze Maxime Lestienne werd zopas door de Koninklijke Belgische Voetbalbond geschorst voor een periode van zes (ja 6!) maanden en wordt daardoor onthouden van deelname aan wedstrijden van de Rode Duivels of van de Nationale Belofteploeg.

Brazilië lijkt plots nog verder weg dan zijn geografische ligging.

Max had volgens de Bond een regel van een gedragscode overschreden door zijn liefje stiekem in een kamer onder te brengen van het hotel waar de voetballer met andere beloften logeerde in afwachting van de interland tegen Italië.

Toen Johan Walem de aanwezigheden van de spelers in het hotel op zijn vingers natelde, ontbrak Lestienne.

De dribbelkont was in slaap gevallen op de kamer van zijn liefje, met op het nachttafeltje een flesje Spa blauw, zonder bubbels.

Wat precies de oorzaak is geweest van zijn dut is niet geweten: ofwel moe van te onstuimig in bed, of van de trainingsarbeid vooraf, het doet er weinig toe.

In ieder geval doken er geen drankorgels op, ging het niet om een verhaal met een kamermeisje, waren er geen callgirls te bespeuren en was er al zeker geen sprake van een of andere slopende orgie.

Maxime Lestienne werd prompt naar huis gestuurd waar hij de ouderlijke woning, die hij deelt met papa en mama, mocht vervoegen.

Max onmiddellijk aan de mediaschandpaal, en met het schaamrood op de wangen een mea culpa via de website van zijn club.

Die club schorste hem niet disciplinair.

FC Brugge had daar alle redenen toe, want wie schorst nu zijn, toch op dat ogenblik, enige sterkhouder. Misschien dacht men bij Club dat seks of een innig warm slaapje vóór de wedstrijd wel net heilvol kan zijn.

Alles leek van de baan maar dat was buiten de Koninklijke Belgische Voetbalbond gerekend.

Hoewel diezelfde voetbalbond, bij monde van zijn secretaris-generaal, enige tijd terug gepleit had om de spelers van de Belgische Duivelinnen toch in een strakkere sexy outfit te tooien, kwam dan toch het belerende zedenvingertje.

Max meteen geschorst voor 6 maanden. Effectief, niet voorwaardelijk. Geen gele, maar onmiddellijk de rode kaart.

Voor welke inbreuk precies?

Van welk reglement?

En als er al een reglement bestond, van wanneer dateert dat reglement?

Werd dat reglement ooit gepubliceerd?

Was het tegenstelbaar aan en gekend door alle voetbalspelers, incluis Max ?

Welke procedure werd gevolgd bij de bestraffing?

Werd hij opgeroepen ? Bij wie ?

En klopt het dat de Voorzitter van de Technische Commissie van de Voetbalbond, de zedenrechters, een zekere Philippe Collin was, toevallig ook de secretaris-generaal van Sporting Anderlecht?

Rechten van verdediging: bij de Bond ooit van gehoord?

Weet men bij diezelfde Bond dat onterecht of overdreven straffen vaak een omgekeerd effect kan teweegbrengen, zoals verlies van zelfvertrouwen, nochtans zo belangrijk voor een profsporter ?

Van een nationale vereniging die een vrij belangrijk aspect van het maatschappelijk leven regelt, nu voetbal menigeen toch beroert, mag men toch meer zorgvuldigheid verwachten dan van een ordinair kaartcomité ?

Als Max geen zin heeft om deze blinde en onwaarschijnlijke repressie aan te vechten, wens ik hem veel gezonde en sportieve voetbalkracht.

Dus beste Max, antwoord vlug en krachtig met die gouden voeten…

lees ook