Engelse bommenwerper WOII wordt uit Ketelmeer gehaald

De gemeenteraad van Dronten in Nederland heeft beslist om ruim 130.000 euro vrij te maken voor het bergen van een vliegtuigwrak in het Ketelmeer. Het zou gaan om een Wellington-bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog is neergehaald.

Het vliegtuigwrak werd in 2011 ontdekt bij baggerwerkzaamheden. Uit onderzoek in de archieven van de Tweede Wereldoorlog blijkt dat er nog vier mensen uit het tweemotorige vliegtuig worden vermist. Omdat het toestel op de heenweg naar het doel is neergestort, is mogelijk ook nog een deel van de bommenlading aan boord.

De gemeente Dronten heeft al vele jaren een speciale band met airgunners uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de redenen waarom Dronten de morele plicht voelt om het wrak te bergen. Daarnaast is het voor de nabestaanden belangrijk dat de stoffelijke resten van het wrak worden geborgen. Bovendien wil de gemeente voorkomen dat duikers naar het wrak gaan.

De totale kosten van de berging van het toestel bedragen ruim 430.000 euro. Het Rijk neemt daarvan 300.000 voor zijn rekening. De planning is dat in mei volgend jaar wordt begonnen met het bergingswerk.