Gouverneur Decaluwé wil Albanese maffia aanpakken

De overheid en het gerecht in West-Vlaanderen willen snel iets doen aan de Albanese maffia. In verschillende gemeenten klagen cafébazen dat ze afgeperst worden door Albanezen, die bescherming bieden in ruil voor geld.

Het fenomeen dook eerst op in Roeselare en Izegem, maar is nu ook al gesignaleerd in andere gemeenten. Het begon met vechtpartijen en is nu geëscaleerd tot afpersing. Vele mensen kennen de praktijken, maar niemand wil er iets over zeggen, uit angst voor wraakacties.

Harde bewijzen zijn er voorlopig niet. Politie en parket voeren een onderzoek. Gouverneur Carl Decaluwé wil het probleem helpen aanpakken. "Dat betekent dat we alles goed in kaart moeten brengen met álle politiezones. De problematiek van de grenscriminaliteit heeft bewezen dat we dit perfect kunnen combineren", zegt Decaluwé.