Japans Lixil koopt Duitse sanitairspecialist Grohe

De Duitse producent van badkamerinrichting en kranen Grohe wordt overgenomen door de Japanse tegenhanger Lixil. Die betaalt 2,96 miljard euro voor Grohe.

Grohe was de voorbije dagen in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Texas Pacific Group (TPG) en Crédit Suisse. Die hadden enkele maanden geleden beslist om het bedrijf te verkopen.

De Japanse groep Lixil betaalt 2,96 miljard euro en steekt daarmee andere kandidaat-kopers zoals Geberit de loef af. Volgens De Tijd zou CEO David Haines op post blijven. TPG en Crédit Suisse zouden nog volgens de krant een forse meerwaarde boeken op de verkoop, want in 2004 hadden ze 1,5 miljard euro betaald voor Grohe.

Dat is dan ook een van de belangrijkste producenten van kranen en sanitair ter wereld. Het bedrijf heeft roots tot in 1902 en werd nadien overgenomen door de familie van Hans Grohe, maar werd nadien doorverkocht. Grohe is dan ook niet hetzelfde als het merk Hans Grohe dat nog altijd een Duits familiebedrijf is.

Bij Grohe werken 9.000 mensen. Naast Duitsland heeft Grohe ook bedrijven in Portugal, Thailand en Canada en heeft een meerderheid verworven in de Chinese tegenhanger Joyou.