Meer dan 100 vermisten na instorting gebouw in Mumbai

In Mumbai, de economische hoofdstad van India, is een gebouw van vijf verdiepingen ingestort. Er zijn al vier doden geteld maar dat aantal zal meer dan waarschijnlijk nog oplopen. Er zouden nog meer dan 110 mensen onder het puin liggen.
AP2013

Het gebouw in de financiële wijk van Mumbai stortte rond 5.45 uur lokale tijd in elkaar. De meeste bewoners lagen op dat moment nog in hun bed. Een vrouw in het aanpalende appartementsgebouw vertelde dat ze op het moment van de instorting een luide krak hoorde. "Het was pas toen het stof was gaan liggen dat ik zag dat het gebouw er niet meer stond."

Het ingestorte gebouw was eigendom van de stad en er woonden een twintigtal gezinnen, vooral lokale ambtenaren met hun familie. De reddingswerkers maakten gebruik van zes kranen om het puin te ruimen en de bewoners te bevrijden. Na de middag waren al vier doden vanonder het puin gehaald. Maar zeker 110 mensen zaten nog vast. De reddingswerkers werden aangemoedigd door tientallen nieuwsgierigen die juichten bij elke geslaagde redding.

Het is niet duidelijk wat de instorting veroorzaakt heeft. Het getroffen gebouw was 35 jaar oud maar stond niet op de lijst van gevaarlijke panden. De afgelopen maanden zijn al vijf gebouwen ingestort in de Indiase grootstad. Bij een daarvan in april vielen 74 doden.

Het gebeurt wel vaker dat gebouwen in India instorten door slechte constructies of het gebruik van minderwaardige bouwmaterialen. Vaak gooien ambtenaren en aannemers het op een akkoordje om aan bouwreglementen te ontsnappen. Ze voelen zich daarbij aangemoedigd door het nijpende tekort aan goedkope woningen in het overbevolkte Mumbai.

De oppositie reageerde vanmorgen furieus op deze nieuwe instorting. "Deze tragedies vinden keer op keer plaats maar de regering trekt er geen enkele les uit", zei Vinod Tawde van de belangrijkste oppositiepartij Bharatiya Janata Party. "De regering zou alle bewoners van krotgebouwen moeten evacueren."