Raf Simons triomfeert in zijn fashion jungle

Half drie vanmiddag in Parijs, een immense stroom modeliefhebbers verzamelt rond Musée Rodin, de locatie waar Dior, met de Belgische creatief directeur Raf Simons, zijn lente- en zomercollectie 2014 zal voorstellen. Buiten is het een spel van zien en gezien worden én de strijd om binnen te geraken. Want uitnodiging of niet, iedereen wil bij de Christian Dior show zijn.
AP2013

Criticasters fluisteren hier en daar nog steeds dat Raf Simons de controversiële John Galliano niet kan vervangen, maar waar onze Belg vorige seizoenen nog een tikkeltje op veilig speelde, trok hij nu alle registers open. De modellen werden de catwalk opgestuurd in een symfonie van klassieke muziek afgewisseld met harde housebeats waaronder de monsterhit "Animals" van Martin Garrix.

Net als bij vorige shows van Raf Simons voor Dior was de aankleding van de locatie adembenemend. Ver weg van het klassieke en de kenmerkende rozen van het Huis Dior. Een fantasiejungle boordevol exotische bloemen opgehangen aan het plafond zette meteen de sfeer neer.

Exotisch minimalisme

Met zijn eerste looks combineerde Raf Simons zijn kenmerkend minimalisme met de elegantie van Dior. Eenvoudige bovenstukken met opvallend strakke lijnen en uitgesneden details. Dit op een kleurrijk shortje of zwierige rokken met print. Die strakke lijnen, het moderne, het architecturale en het minimalistische is wat Raf Simons het modehuis Dior bijbrengt.

Opmerkelijk, ook hier zijn de jurkjes en rokken op knielengte of langer, af en toe asymetrisch. Simons waagt zich aan het opnieuw vormgeven van de klassieke hemdjurk in lichtblauwe krijtstreep. Met een uitgesneden rug maakt hij de jurk modern.

Een explosie van kleuren is wat volgt op de catwalk. Van appelgroen, fel oranje tot hemelsblauw en schattig roze en dit allemaal gecombineerd met elkaar. Maar natuurlijk geen défilé zonder het obligate zwart dat Simons gebruikt voor een klassiek maatpak of the little black dress in al haar vormen.

Modellen in rode loper waardige jurkjes zorgen voor het klassieke Diorgevoel, maar Raf Simons doet er zijn ding mee en zet er een tekstprint op. Wie frontrow zat, kon meelezen: "Hyperrealness in the daytime". Een collectie met variatie en verrassingen. Oversized jassen met daaronder een doorzichtige rok of de wat etnisch getinte metallic gestreepte jurkjes.

Telkens terugkomend waren de plooien en uitgesneden details die klassieke stukken een moderne twist gaven. Mooi, zo net voor de finale, de delicate jurkjes in blauw en oudroze met details die getuigen van een mooi staaltje handwerk.

Verrassende finale

Traditioneel stuurt een designer na het défilé zijn modellen weer de catwalk op waarbij de creaties voor een laatste keer bewonderd worden.

Raf Simons verraste zijn publiek en onthulde bij zijn finale een geheel nieuwe collectie met creaties waarbij het meer traditionele Dior naar boven kwam.

De metallic jacquard (stevige stof met print) baljurken werden een eerbetoon aan de New Lookstijl van Dior. Onder luid applaus kwam de immer bescheiden Raf Simons de catwalk op, om weer even snel te verdwijnen. Hij bracht zijn modern sprookje ten midden van een exotische tuin in hartje Parijs.

Het werd een gesofisticeerde collectie maar met een kantje. En dat kantje is de overduidelijke Raf Simons stempel. Draagbaar, minimalistisch maar met de elegantie van Dior.