Renovatie gang Brussel-Centraal voltooid

De renovatie van de gang die Brussel-Centraal met het gelijknamige metrostation verbindt, is voltooid. De werken hebben een jaar geduurd en kostten 2 miljoen euro. Het resultaat is een lichte en heldere gaanderij die passanten op stadsgezichten van Brussel trakteert.

De gang tussen het treinstation en het metrostation Brussel-Centraal werd lang de schande van Brussel genoemd. Elke dag zagen duizenden pendelaars zich verplicht door een groezelige passage vol graffiti, afval en onfrisse geuren de weg naar het werk of naar huis aan te vatten. Voor daklozen was het een favoriete overnachtingsplaats.

Na een renovatie van een jaar is dat beeld voorgoed verleden tijd. Voortaan is de gang een toonbeeld van licht en helderheid met grote vierkante panelen aan de wand waarop stadsgezichten van Brussel staan afgebeeld. Prijskaartje: 2 miljoen euro.

"Ik denk dat we erin zijn geslaagd deze gang een nieuwe identiteit te geven", zegt ingenieur Dina De Bock die het project heeft geleid. "Alle foto's op de wanden zijn genomen door kunstenaar Daniel Deltour. Hij fotografeerde Brussel vanuit het standpunt van de voetganger. Samen met een eveneens totaal vernieuwde verlichting die het daglicht benadert, geeft het de gang een totaal ander uitzicht."

De Bock benadrukt dat bij de keuze van de materialen rekening is gehouden met mogelijk vandalisme. De wandpanelen zijn van email dat bestand is tegen graffiti en ook moeilijk te vernielen is. Bovendien is er budget beschikbaar voor onderhoud.