Spoor hacking Di Rupo leidt naar Hongkong

In het verleden is op enkele computers van de kanselarij van premier Elio Di Rupo een virus ontdekt dat een link had met een server in Hongkong, zo heeft het kabinet van Di Rupo bevestigd. Maar momenteel bestaat er geen enkel bewijs dat de hacking het werk van een overheid zou zijn.

Vorige week raakte bekend dat na Belgacom en de computersystemen van Buitenlandse Zaken ook het kabinet van premier Elio Di Rupo gehackt werd. Het kabinet bevestigt nu dat er een link werd ontdekt naar servers in Hongkong.

Enkele kranten meldden vanmorgen al dat de oorsprong van de hacking bij het kabinet en Buitenlandse Zaken naar China zou leiden, maar volgens het kabinet is er geen enkel bewijs dat de hacking het werk zou zijn van een overheid.

Het kabinet meldt nu dat het integrale informatienetwerk van de FOD en het kabinet grondig is schoongemaakt. In samenwerking met de militaire inlichtingendiensten hebben de IT-diensten van de kanselarij de veiligheid van het netwerk versterkt en nieuwe detectie- en controlesystemen geïnstalleerd.

Vorige week kondigde Di Rupo al aan dat er in de begroting van 2014 extra middelen worden vrijgemaakt om een strategie voor cyberveiligheid uit te voeren.