Taaltest uitgesteld tot 2e semester academiejaar 2014-2015

De taaltest voor wie in een vreemde taal wil doceren gaat niet door in dit academiejaar. De Vlaamse regering geeft docenten de tijd tot het tweede semester van het academiejaar 2014-2015. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet vrijdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de proffen die niet slaagden voor de test, dit jaar toch mogen blijven lesgeven in het Engels. Ook de docenten die niet deelnamen aan de test krijgen uitstel.

Docenten die in een vreemde taal willen lesgeven, moesten volgens een Vlaams decreet vanaf dit academiejaar een taaltest afleggen. Die test was bedoeld om de kwaliteit van het taalniveau bij het lesgeven te bewaken. Docenten die niet slaagden voor de test, konden in principe niet blijven lesgeven in de vreemde taal.

De voorbije dagen was er veel te doen over de taaltest. Zo bleek 10 tot 20% van de professoren en docenten die in het Engels lesgeven, niet over het vereiste taalniveau te beschikken. De krant De Morgen schrijft vandaag ook dat van de 1.933 docenten die moesten deelnemen aan de test, er 107 professoren de test niet hebben afgelegd.

De kwestie lag vandaag op de tafel van de Vlaamse regering. Daar werden de resultaten besproken en geëvalueerd. "Om alle discussies en ingewikkelde constructies te vermijden heeft de regering beslist de taaltestregeling uit te stellen", luidt het. De regels gelden dus niet vanaf het academiejaar 2013-2014, maar vanaf het tweede semester van het academiejaar 2014-2015.

Wie al deelnam en slaagde, is in orde en hoeft geen verdere stappen te ondernemen. Wie niet slaagde (of niet deelnam) heeft dus nog tijd tot begin 2015 om zijn taalkennis bij te spijkeren.