Tepco ontsmet radioactief water in Fukushima

In de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan is een systeem dat radioactief water moet ontsmetten opnieuw opgestart. Dat heeft beheerder Tepco laten weten. Doel is de inhoud van de vele honderden opslagtanks in de buurt van de centrale van een zestigtal radioactieve elementen te ontdoen.
De Japanse premier Shinzo Abe werd vorige week nog gebrieft over ALPS.

"We hebben het systeem ALPS vrijdag om 0.04 uur opnieuw opgestart", laat Tokyo Electric Power (Tepco) in een persbericht weten. ALPS staat voor "advanced liquid processing system". Het is ontwikkeld in samenwerking met de Japanse groep Toshiba en moet een 60-tal schadelijke radioactieve elementen uit de inhoud van de vele honderden opslagtanks in de buurt van de centrale filteren.

In die tanks zit miljoenen liter radioactief zeewater gestockeerd. Dat wordt sinds de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 gebruikt om de beschadigde kernreactoren af te koelen.

ALPS werd afgelopen maart een eerste keer in gebruik genomen, maar voldeed toen nog niet aan de verwachtingen. Het systeem werd stilgelegd om de nodige aanpassingen te kunnen doorvoeren. Nu is 1 van de 3 aanwezige filterinstallaties opnieuw opgestart.

Het radioactieve zeewater bezorgt Tepco grote kopzorgen. Recent ging een van de opslagtanks nog aan het lekken wat grote twijfels deed rijzen over de veiligheid van de tanks. Zowel de Japanse regering als de internationale gemeenschap dringen er daarom bij Tepco op aan de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Ook de Japanse regering investeert momenteel in een filtersysteem voor het koelwater. Bedoeling is het water opnieuw in zee te lozen zodra het door de beide filtersystemen is geloodst én een aanvaardbaar gehalte aan radioactiviteit bevat.

In de marge laat Tepco weten nog eens 10 miljard dollar uit te trekken om de gevolgen van de kernramp onder controle te krijgen en de site schoon te maken.