Vier op de vijf huisartsen kennen oncocoach niet

De functie van de oncocoach is nauwelijks gekend bij de huisartsen. Drie jaar na de invoering van de financiering via het zorgprogramma-kanker, weet amper 20 procent van de artsen dat ze een beroep kunnen doen op een oncocoach. Dat blijkt uit een enquête van Artsenkrant in samenwerking met AZ Maria Middelares Gent.
RAGUET H. / BSIP

Oncocoaches zijn verpleegkundigen die door ervaring en/of opleidingen gespecialiseerd zijn in oncologie. Hij of zij begeleidt en ondersteunt kankerpatiënten en hun naaste omgeving. In de meeste ziekenhuizen gingen de voorbije jaren oncocoaches aan de slag. Binnen de ziekenhuisomgeving blijkt hun functie intussen vrij goed gekend.

Bij huisartsen liggen de kaarten anders, blijkt uit de enquête. Slechts een op de vijf artsen geeft aan dat ze vertrouwd zijn met de functie van oncocoach in de ziekenhuizen. Amper 3 procent kent de werking echt heel goed. Ongeveer een op de drie zegt dat ze er vaag iets over gehoord hebben. Voor bijna de helft (47,7 procent) is de oncocoach een nobele onbekende.

Ruim 218 Nederlandstalige huisartsen vulden de representatieve enquête in.