VN-inspecteurs onderzoeken 7 incidenten met chemische wapens

Een team van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties onderzoekt in Syrië zeven gevallen van vermeend gebruik van chemische of biologische wapens. Daaronder bevinden zich ook drie incidenten in de buurt van Damascus, die na de chemische aanval van 21 augustus hebben plaatsgevonden.
AP2013

Een team van VN-wapeninspecteurs is woensdag opnieuw naar Syrië afgereisd om sites in het land op sporen van chemische wapens te onderzoeken. Concreet onderzoeken de inspecteurs zeven gevallen van vermeend gebruik van chemische of biologische wapens.

Onder die zeven gevallen bevinden zich ook drie incidenten in de Syrische hoofdstad Damascus, die zijn voorgevallen na 21 augustus. Het gaat om aanvallen in Bahhariyeh en Jobar, in het oosten van Damascus, op respectievelijk 22 en 24 augustus, en in Ashrafiat Sahnaya, in het zuidwesten, op 25 augustus.

Op 21 augustus vond in een wijk rond Damascus een chemische aanval plaats waarbij volgens Artsen zonder Grenzen zeker 350 doden zijn gevallen. Volgens de Verenigde Staten is het duidelijk dat het regime van president Assad achter de chemische aanval zat, maar Assad heeft die beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem was de aanval het werk van de rebellen.

De VN-inspecteurs zouden maandag klaar zijn met hun onderzoek. Ze werken tevens aan een rapport over de aanvallen, dat eind oktober klaar zou moeten zijn.