"Homo's zijn bedreiging voor de mensheid"

"Homoseksualiteit is een bedreiging voor de mensheid", zei Yahya Jammeh, de president van Gambia op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Verschillende andere landen hebben dan weer van de gelegenheid gebruik gemaakt om de discriminatie tegen holebi's aan de kaak te stellen.

Homorechten blijven de internationale gemeenschap verdelen. Dat was alvast duidelijk op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hoewel verschillende, Westerse, landen de discriminatie van holebi's aan de kaak probeerden te stellen, maakten ook verschillende andere landen van de gelegenheid gebruik om holebi's te diaboliseren.

"Wie homoseksualiteit promoot, wil in feite het einde van de mensheid", zei de president. "Homoseksualiteit is een epidemie geworden en wij moslims en Afrikanen moeten er alles aan doen om dit onnatuurlijke gedrag te beëindigen." Jammeh viseerde in zijn speech onder meer verschillende Westerse landen die oproepen om de discriminatie van holebi's te stoppen. "Sommige landen promoten homoseksualiteit als ware het een mensenrecht, maar homoseksualiteit is kwaadaardig, onmenselijk en goddeloos."

Verschillende Westerse landen reageerden verbolgen op de toespraak van het Gambiaanse staatshoofd en hebben op de Algemene Vergadering opgeroepen om wetten die holebi's discrimineren, af te schaffen. "In te veel plaatsen worden holebi's nog steeds vervolgd voor het uitvoeren van hun fundamentele rechten en vrijheden", zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ook onze premier Elio Di Rupo (PS) hield een vurig pleidooi tegen discriminatie van holebi's en transgenders.