"Ik was niet die typische schoonheid"

"Poserend als een levende barbiepop en met opvallende schmink op haar gezicht." Zo omschreef de Britse tabloid Daily Mail de deelname van de 20-jarige Halle Berry aan Miss World 1986. Van een filmcarrière was nog helemaal geen sprake, maar bewust van haar looks schuimde ze wel meerdere schoonheidswedstrijden af in de jaren 80. En dat loonde, want de contacten die ze toen legde en het vertrouwen dat ze uit de goede resultaten putte, hielpen haar uiteindelijk een opzienbarende filmcarrière uit te bouwen.

De verkiezing van 1986 vond plaats in The Royal Albert Hall in Londen. België werd vertegenwoordigd door Goedele Liekens, die er niet in slaagde de Top 15 te halen. Dat deed Berry wel, om uiteindelijk de 6e plaats te veroveren. De winnares was dat jaar afkomstig uit Trinidad&Tobago.

Berry, die begin jaren 80 deel uitmaakte van een cheerleadersteam en het schopte tot "Prom queen", had voor Miss World 1986 al aan verschillende schoonheidswedstrijden deelgenomen, zoals Miss Teen All American en Miss Ohio USA ("Een van mijn vrienden had me ingeschreven"). Als winnares van deze laatste verkiezing mocht ze meedoen aan de nationale Miss USA-verkiezing van 1986, waarin ze tweede eindigde. Tijdens het interview liet ze daar weten "iets in de media te willen doen".

"Als ik terugkijk op die periode, moet ik besluiten dat ik toch niet die typische schoonheid was waarmee zo’n wedstrijden graag uitpakken", liet ze in het magazine People ooit neerschrijven.

Na haar zesde plaats in Miss World probeerde Berry vaste voet aan de grond te krijgen als fotomodel. Maar haar ambities om actrice te worden bleken groter en resulteerden in een eerste belangrijke rol in de tv-serie "Knots Landing", een spin-off van het megapopulaire "Dallas".

Haar carriére was gelanceerd en resulteerde onder meer in een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in "Monster’s ball", een Teen Choice Award voor "Gothica" en een Razzie voor slechtste actrice in "Catwoman".

Hier beneden kunt u het interview van Berry zien tijdens Miss World 1986 (vanaf 4:30):

1986 AP

Vandaag wordt in Bali voor de 63e keer Miss World verkozen. Dit jaar verliep de verkiezing niet zonder slag of stoot, omdat de organisatie moest uitwijken naar een andere plaats dan Jakarta, waar aanvankelijk de verkiezing zou doorgaan. Maar hier staken protesterende moslims een stokje voor. Voor België neemt Noémi Happart deel.

lees ook