Barsten in het regime in Soedan?

In Soedan hebben enkele kopstukken van het regime van president Omar Hassan al-Bashir in een open brief de recente repressie van het volksprotest veroordeeld. Het is vrij uitzonderlijk dat kritiek geuit wordt op het beleid van de president.

"De economische maatregelen van de regering en de onderdrukking van diegenen die zich daartegen verzetten, gaan in tegen de rechtvaardigheid en het recht op vrije mening", aldus de ondertekenaars van de open brief aan de president.

Onder hen zijn Ghazi Salaheddin, een gewezen adviseur van de president, en ex-generaal Mohammed Ibrahim. Die laatste heeft vorig jaar gratie gekregen nadat hij eerder was veroordeeld wegens een poging tot staatsgreep.

Alle ondertekenaars zijn lid van de NPC-partij van president al-Bashir die sinds de staatsgreep van 1989 met harde hand over Soedan regeert. Het is uitzonderlijk dat kopstukken van het regime op dergelijke open manier kritiek leveren op het beleid in Khartoem.

De voorbije dagen zijn in Khartoem en de haventad Port Sudan 33 mensen gedood en 600 anderen opgepakt toen politie korte metten wou maken met volksprotest. Dat was uitgebroken nadat de regering de prijzen voor brandstof had verhoogd. Die maatregel komt er door de zware economische crisis die op haar beurt het gevolg is van de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. Toen zijn driekwart van de olievelden van het land overgegaan naar Zuid-Soedan.