België koopt mogelijk voor ruim 50 miljoen euro raketten in VS

Een agentschap van het Pentagon in de Verenigde Staten, dat belast is met de export van Amerikaans militair materiaal, heeft het Amerikaanse Congres op de hoogte gebracht van de mogelijke verkoop van veertig lucht-luchtraketten en gerelateerde uitrusting aan België. Naar schatting gaat het om een bedrag van 68 miljoen dollar (meer dan 50 miljoen euro).
AP2013

Volgens de "Defense Security Cooperation Agency" vroeg de Belgische regering, in het licht van de procedure "Foreign Military Sale", de mogelijke aankoop van 40 AIM-9X-2 Sidewinder Block II-raketten en diverse gerelateerde uitrustingen. Het gaat daarbij om onder meer oefenraketten, geleidingseenheden, containers, testuitrusting en reserveonderdelen.

Het Pentagon bracht het Amerikaanse Congres donderdag op de hoogte van de mogelijke verkoop, die "zal bijdragen tot het buitenlands beleid en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, door de veiligheid te helpen van een NAVO-bondgenoot die een belangrijke kracht voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Europa blijft".

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de Belgische luchtmacht de Sidewinder AIM-9X, de nieuwste versie van een grote familie lucht-luchtraketten, gebruiken in het kader van het globale moderniseringsprogramma.