Chinezen nemen honderden Belgische duiven in beslag

De Chinese douane heeft honderden Belgische duiven in beslag genomen. De dieren zijn alles samen zo'n 2,7 miljoen euro waard. Door bemiddeling van Buitenlandse Zaken zijn intussen al 401 duiven vrijgelaten.
© Crown/Solent News & Photo Agency

De Chinese douane heeft zo'n 1.600 duiven in beslag genomen. De duiven zijn samen zo'n 2,7 miljoen euro waard en waren verkocht aan verschillende Chinezen, maar daarbij zou gesjoemeld zijn met de facturen. Het Belgische ministerie voor Buitenlandse Zaken bemiddelt met China om de duiven los te krijgen. Intussen zijn al 401 Belgische duiven vrijgelaten.

"Ik heb begrepen dat er toch een aantal topduiven bij zitten", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. "Ik heb bedragen gehoord van enkele honderdduizenden euro's voor een enkele duif." Vandeweyer bevestigt dat Buitenlandse Zaken bemiddelt in deze zaak, "maar het is natuurlijk de beslissing van de Chinese autoriteiten of ze deze duiven willen vrijlaten."