De Clerck laat vertrekpremie niet vallen

Oud-minister van Justitie en ex-burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck (CD&V) houdt vast aan zijn parlementaire vertrekpremie. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. De Clerck neemt binnenkort ontslag als Kamerlid om voorzitter van Belgacom te worden. Hij ziet geen graten in het ontvangen van het geld. "Een vertrekpremie is altijd onderdeel geweest van mijn statuut."

Het is de eerste keer dat De Clerck reageert in verband met de vertrekpremie. "Het gaat om een uittredingsvergoeding van een goeie 2,5 jaar die bij leven en welzijn in maandbedragen gestort wordt." De uittredingsvergoeding wordt maandelijks uitbetaald in schijven van 9.000 euro bruto. In totaal gaat het om ruim 270.000 euro bruto. "Ik zie niet goed in waarom ik daar afstand van zou moeten nemen. Het gaat om opgebouwde rechten. Je moet dat zien als een soort groepsverzekering."

De Clerck wijst erop dat hij 23 jaar in de politiek zat en dat een vertrekpremie onderdeel van het statuut was. "Ik heb al mijn andere mandaten zoals dat van advocaat laten vallen om voltijds aan politiek te doen. Ik ben geen CEO geworden, maar bestuurder. Dat is in wezen een onzeker bestaan. De regering kan op elk moment beslissen dat ik bestuurder af ben en dan heb ik geen recht op een uittredingsvergoeding."

De Clerck benadrukt dat hij de beslissing in eer en geweten nam na overleg met enkele vertrouwelingen in de partij. Hij wil het geld onder meer gebruiken om zijn maatschappelijke engagementen te ondersteunen. Eerder lieten zijn partijgenoten Yves Leterme en Inge Vervotte hun vertrekpremie wel vallen. En ook ex-spoorbaas Jannie Haek, die tegelijk met De Clerck benoemd werd als CEO van de Nationale Loterij, kondigde eerder aan dat hij uit ethische overwegingen verzaakte aan de premie.

Oppositiepartij Groen reageert in elk geval verontwaardigd en vindt dat De Clerck zijn uittredingsvergoeding moet laten vallen omdat hij als Belgacom-voorzitter zeker niet slecht betaald wordt. Michel Moll, de vorige voorzitter die vervroegd moest vertrekken omdat hij een ander telecombedrijf, het Chinese HuaWei zou hebben geadviseerd, kreeg vorig jaar 182.000 euro bruto.

De Crem steunt De Clerck

CD&V-vicepremier Pieter De Crem steunt zijn partijgenoot. "Stefaan De Clerck is een parlementslid geweest. Dit hoort bij het statuut. Ik steun zijn benadering", verklaarde De Crem voor de start van het kernkabinet in de Lambermont.

De christendemocratische vicepremier wees erop dat je geen "parlementslid voor het leven" bent en dat daar een uittredingsvergoeding aan gekoppeld is. "Ik denk dat hij de goede afweging maakt", besloot De Crem.