Griekse politie pakt leider Gouden Dageraad op

De Griekse politie heeft Nikos Michaloliakos opgepakt, de leider van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Hij zou worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie.
AP2012

Michaloliakos is niet het enige lid van de partij dat is opgepakt. Ook een van de parlementsleden van de partij zou zijn opgepakt en ook tegen een aantal andere leden van Gouden Dageraad zouden arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Het is niet duidelijk of de andere leden van de partij ook verdacht worden van het vormen van een criminele organisatie.

Mogelijk hebben de arrestatiebevelen iets te maken met de moord op een linkse rapper door een militant van Gouden Dageraad anderhalve week geleden. Naar aanleiding van die moord en het gewelddadig protest dat daarna uitbrak, hebben steeds meer Griekse politici om een boycot van Gouden Dageraad gevraagd. "De partij heeft geweld als prioriteit en moet behandeld worden als een criminele organisatie", zei Evangelos Venizelos van het socialistische Pasok.

De neonazistische partij Gouden Dageraad geniet geen al te beste reputatie en wordt in verband gebracht met honderden racistische aanvallen op immigranten in Griekenland. Vele leden van de partij, onder wie parlementsleden, dwepen met het fascisme en steken hun adoratie voor Adolf Hitler niet onder stoelen of banken. Volgens sommige bronnen zou de partij diep geïnfiltreerd zijn binnen het leger en de ordediensten.