Heeft Portugal tweede financiële hulpplan nodig?

Volgens de Portugese krant Publico heeft het land een tweede financiële hulpplan van de Europese Unie en het IMF nodig. De Portugese regering en de Europese Commissie ontkennen dat echter.

Het blad Publico wordt beschouwd als een ernstige publicatie en baseert zich naar eigen zeggen op "bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over het hulpplan met de trojka". Die trojka bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds.

Volgens het blad zou de EU vinden dat een nieuw financieel hulpplan voor Portugal "onvermijdelijk" is geworden. In mei 2011 kreeg Portugal een hulpplan van 78 miljard euro van de EU en het IMF, maar dat plan zou in juni volgend jaar aflopen.

Zowel de Portugese regering als de EU waren er als de kippen bij om te ontkennen dat er gesproken wordt over een nieuw hulpplan voor Lissabon, maar toch blijven de twijfels.

De rente op Portugese staatsobligaties op 10 jaar is intussen opnieuw gestegen tot 6,8%. Begin dit jaar was die rente gedaald, maar sinds juni is er een duidelijke stijging. De markten lijken er alsmaar meer rekening mee te houden dat Lissabon de vereiste voorwaarden voor het eerste hulpplan niet kan nakomen.

Morgen zijn er in Portugal gemeenteraadsverkiezingen. Wellicht zullen de regerende conservatieve en liberale partijen fors verliezen, maar parlementsverkiezingen zijn nog niet meteen in het verschiet.