Iraanse president wordt bejubeld én uitgejouwd

De Iraanse president Rouhani is bekogeld en uitgejouwd bij zijn aankomst in Teheran. Hij is net terug van zijn reis naar de Verenigde Staten waar hij de VN heeft toegesproken. De tegenstanders zijn woedend, omdat hij zijn Amerikaanse collega Obama heeft gesproken.
Rouhani wordt afgeschermd door zijn bodyguards.

Afgelopen week verbleef de Iraanse president in New York, waar hij onder meer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft toegesproken. Later heeft hij ook een telefoongesprek gehad met zijn Amerikaanse collega Barack Obama.

Rouhani wordt wereldwijd geprezen voor de gematigde koers die hij vaart op het gebied van buitenlands beleid. Hij sprak sinds zijn aantreden in augustus geregeld verzoenende taal en zoekt meer diplomatieke toenadering tot het Westen in verband met het kernprogramma.

Maar het gesprek met Obama is bij veel tegenstanders in het verkeerde keelgat geschoten. Het was de eerste keer dat een Iraans en een Amerikaans staatshoofd elkaar spraken sinds de Islamitische revolutie in 1979. Voor veel rechtlijnige Iraniërs heeft Rouhani hen met het gesprek verraden.

De president werd dan ook opgewacht aan de luchthaven van Teheran door een woedende menigte. Bij zijn aankomst riepen ze "dood aan Amerika" en gooiden ze schoenen en eieren naar Rouhani. De tegenstanders vinden elk contact met de Verenigde Staten verwerpelijk. Veiligheidsmensen probeerden de president te beschermen, duwden hem in een auto en reden weg.

Aan de luchthaven bevonden zich overigens ook enkele honderden aanhangers van de Iraanse president die - in tegenstelling tot de woedende hardliners - Rouhani's gematigde diplomatieke koers wèl kunnen smaken