Italiaanse premier Letta dreigt met ontslag

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft het parlement om een vertrouwensstemming gevraagd. Als er geen duidelijke meerderheid gewonnen is voor zijn aanblijven, stapt hij op. Letta is de dreigementen van de partij van Berlusconi meer dan beu.

Premier Letta is de situatie meer dan beu. Hij heeft een vertrouwensstemming gevraagd aan het Italiaanse parlement. Enkel als er een duidelijke meerderheid gewonnen is voor het aanblijven van Letta, is hij van plan om te blijven. "Ofwel gaan we vooruit met deze regering in het belang van het land en zijn burgers, ofwel stoppen we ermee", zei Letta. "Ik weiger aan te blijven onder druk van deze constante bedreigingen."

De Italiaanse politiek zit al een tijdje muurvast. De regering-Letta is amper 5 maanden bezig, maar verkeert in een diepe crisis die grotendeels te danken is aan oud-premier Silvio Berlusconi. Berlusconi is onlangs veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf wegens fraude. Als gevolg daarvan verliest hij in theorie zijn zitje in de Senaat. In de praktijk heeft het halfrond daarover zelf het laatste woord. Verschillende ministers van de partij van Berlusconi dreigen op te stappen als de voormalige premier uit de Senaat wordt gezet.

Italië heeft een traditie van politieke instabiliteit. Hoewel het laatste decennium tot de technocratenregering van Mario Monti relatief stabiel was, is het van voor de Tweede Wereldoorlog geleden dat een regering een volledige legislatuur heeft uitgedaan. Al kwam de tweede regering-Berlusconi aardig dicht in de buurt. Het land kan die instabiliteit op dit moment missen als kiespijn. Italië verkeert in een diepe economische crisis en met nieuwe verkiezingen valt het wellicht opnieuw ten prooi aan speculanten.