Pakistan opnieuw getroffen door zware aardbeving

Het zuidwesten van Pakistan is voor de tweede keer in enkele dagen tijd getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving met een kracht van 6.8 heeft het leven gekost aan zeker 12 mensen. Zeker 7 mensen raakten gewond. De nieuwe aardschok veroorzaakte veel paniek. Bij de eerste aardbeving woensdag vielen 359 doden.
AP2013
Bij de aardbeving woensdag in dezelfde regio vielen 359 doden.

Het epicenter van de nieuwe beving bevond zich op zo'n 150 kilometer ten westen van de stad Khuzdar in de provincie Baluchistan. Op de Pakistaanse televisie was te zien hoe mensen in de regio Awaran in paniek het ziekenhuis uitliepen. Ook in de provinciehoofdstad Quetta was de schok duidelijk voelbaar. Het parlement werd er ontruimd.

Het is niet duidelijk of de nieuwe aardschok nog veel schade heeft veroorzaakt. De aardbeving dinsdag had de meeste huizen al vernield. Tienduizenden inwoners van de getroffen streek slapen sindsdien in open lucht of in tenten.

Volgens het hoofd van de Pakistaanse meteorologische dienst was de aardbeving van vandaag een naschok van de zwaardere beving dinsdag. Hij waarschuwde dat ook er de volgende weken nog naschokken zullen volgen.

Baluchistan is de grootste en tegelijk dunstbevolkte provincie van het land. De onherbergzame streek is erg gevoelig voor aardbevingen. Door het gebrek aan goede wegen is ze bovendien erg moeilijk bereikbaar voor reddingswerkers. Het Pakistaanse leger heeft helikopters ingezet om de gewonden te evacueren. Maar zeker twee daarvan zijn al beschoten door separatistische rebellen.