Partij van Berlusconi verlaat Italiaanse regering

In Italië hebben alle ministers van de PdL-partij van ex-premier Silvio Berlusconi ontslag genomen. Daardoor heeft de regering van de centrumlinkse premier Enrico Letta geen meerderheid meer.
AP2011

Eerder had premier Enrico Letta besloten om volgende week een vertrouwensstemming in het parlement te houden. In afwachting zouden alle beslissingen van de regering worden bevroren. Eerder waren de twee regeringspartijen het al oneens over een hervorming van de belastingen.

Met die drastische stap wou Letta hoe dan ook een einde maken aan de nu al weken durende politieke onzekerheid in Italië. Eerder had de PdL-partij van Berlusconi gedreigd om de regering te laten vallen als de leider uit de Senaat zou worden gezet. Dat zou volgende week gebeuren omdat Berlusconi veroordeeld is wegens belastingfraude. 

Een woordvoerder van de PdL noemt de beslissing van premier Letta (links) onbegrijpelijk en onaanvaardbaar en daarom nemen alle ministers van de partij van Berlusconi ontslag.

Sinds de verkiezingen eerder dit jaar werd Italië -tegen heug en meug- geleid door een grote coalitie van de centrumlinkse PD van premier Enrico Letta en de conservatieve PdL van Berlusconi. Erg hartelijk was die samenwerking tussen de twee grote rivalen niet, maar omdat niemand beschikte over een meerderheid in het parlement, was er geen andere oplossing. 

Door het opstappen van de ministers heeft premier Letta dus geen meerderheid meer. President Giorgio Napolitano heeft de politici intussen de oren gewassen. "Wij hebben een parlement nodig dat debatteert en werkt, niet één dat voortdurend in crisis is". Napolitano overweegt echter geen nieuwe verkiezingen.

Hoe dan ook is de val van de regering-Letta niet enkel slecht nieuws voor de Italianen, maar ook voor de eurozone.

Schaduw over de eurozone

Italië is de derde economie van de eurozone en zit in een diepe financiële en economische crisis. Het land kampt met een enorme overheidsschuld en dito begrotingstekorten en de economie groeide er zelfs voor de eurocrisis nauwelijks.

Europa wil dus dringend maatregelen om dat tekort terug te dringen, maar daartoe is natuurlijk een stabiele regering nodig en net die politieke stabiliteit is niet de sterkste kant van Italië.

Een moeizaam herstel van de regering lijkt veraf en er is behalve nieuwe verkiezingen ook geen alternatief. Verkiezingen zouden hoe dan ook de moe getergde Italiaanse burger niet echt smaken. Mogelijk kan Rome dan terug naar een regering van technocraten, net zoals onder de vorige premier Mario Monti.