Sociaaldemocraten gaan rond de tafel zitten met Merkel

De Duitse sociaaldemocraten (SPD) hebben besloten dat ze gesprekken willen aanknopen met de conservatieve CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel om eventueel samen een regering te vormen. Dat meldt SPD-voorzitter Sigmar Gabriel. Ook de Groene partij heeft zich bereid verklaard met Merkel rond de tafel te zitten, in het geval dat ze erom vraagt.
AP2013

"SPD is klaar om rond de tafel te gaan zetten", aldus Gabriel. "We gaan zelfbewust aan de discussies beginnen. Onze leidraad is de inhoud van de sociaaldemocratische politiek." De voorzitter verklaarde nog dat SPD een verandering van het beleid wil. "We hebben bovendien geen schrik voor nieuwe verkiezingen als de onderhandelingen zouden mislukken." Hij benadrukte wel dat de partij eerst verkenningsgesprekken wil voeren, alvorens eventueel echte onderhandelingen op te starten over een coalitieprogramma.

Van de 200 afgevaardigden van de partij hebben er slechts vijf tegen de opstart van verkenningsgesprekken en een mogelijke deelname aan de regering gestemd. Drie anderen onthielden zich.

De partij van Merkel moet, ondanks haar hoge score (41,5 procent) bij de verkiezingen van zondag, een coalitie sluiten met SPD of de Groenen om tot een meerderheid te komen in het parlement. De bondskanselier reikte maandag zelf de hand naar de SPD. Voorzitter Gabriel verklaarde toen dat hij een "grote coalitie" (tussen CDU/CSU en SPD) niet uitsluit, maar dat hij blij is dat er "voor het eerst eigenlijk niet automatische een "grote coalitie" is. Er is ook nog een andere optie, die mogelijk is", waarmee hij op de Groenen doelde.

CDU/CSU en SPD regeerden voor het laatst samen tussen 2005 en 2009.

Gisteren zijn ook de Duitse Groenen overeen gekomen dat ze willen onderhandelen met de partij van Merkel wanneer ze erom vraagt. De partij heeft de mensen aangeduid die eventuele verkennende gesprekken zullen voeren. Binnen de groene partij zou de animo om samen met Merkel niet erg groot zijn. De partij zal dan ook enkel in een coalitie stappen als de regering een duurzaam beleid zal voeren. "We gaan geen beleid steunen dat de uitstoot van koolstofdioxide niet beperkt", klinkt het. Toch gaan de Groenen "ernstig" onderhandelen wanneer ze worden gevraagd.