#Terrorisme #Syrië – Majd Khalifeh

Het wereldterrorisme beleeft hoogdagen. Met het dramatische einde van de gijzelingsoperatie in Kenia hebben de terroristen hun week succesvol afgerond. In Pakistan zagen we een rood gekleurde kerk, nadat twee bommen hun heilige missie hebben volbracht. In Irak was de toestand eerder "normaal". Tientallen mensen hebben hun families voorgoed verlaten na een nieuwe reeks sektarische aanslagen.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

In Syrië boeken de extremisten eveneens steeds meer succes. Het land bloedt al twee en een half jaar en de politieke toestand geeft geen teken van hoop of verbetering. Het Assad-regime blijft zijn militaire operatie en onderdrukking voortzetten. En de rebellen blijven opereren in hun verscheurde structuur. Toch is het gevoel van status quo bedrieglijk. De toestand bij de burgers verandert misschien niet. Wie niet sterft, wacht op de eerste kans om te vluchten. Maar de toestand bij de extremisten is anders.

Het extremistische noorden van Syrië

De extremistische milities worden op de grond steeds beter en sterker. We zagen de afgelopen dagen een eerste gewapende confrontatie tussen de extremistische islamitische rebellen en de rebellen onder leiding van het Vrije Syrische Leger. De strijders van de Al Qaeda-geallieerde groep ISIS (Islamitische Staat in Irak en Sham) laten hun spieren rollen en vestigen zich meer en meer in Syrië. Deze zal niet de laatste confrontatie zijn onder de rebellen. En wie ervan overtuigd is dat het conflict niet ingewikkelder en gevaarlijker kan worden, moet maar samen met de rest van de internationale gemeenschap afwachten en toekijken.

De afwezigheid van de rechtstaat, vooral in het noorden van Syrië, biedt een ideale en aangename leefsfeer voor de extremisten. Ze verlangen naar een geromantiseerde islamitische staat die ze in de geschiedenisboeken hebben gezien. Ondertussen ontstaat in de regio een aparte kunststroming, die de jihadstrijders en hun heilige strijd in Syrië verheerlijkt. De militaire operaties en trainingen worden in hoge kwaliteit in filmpjes opgenomen, met op de achtergrond lofliedjes en gedichten die professioneel gemonteerd zijn. Vervolgens worden deze massaal gedeeld en bekeken op de sociale media.

Bid voor mij

"Bid voor mij. Vergeef mij. Hier neem ik afscheid van jullie. Ik getuig dat er maar één God is." Met deze tweet nam Abul-Zubair al-Madani, een jonge Saoedische man, deze week afscheid van de wereld. Een paar uur later nam hij een auto vol explosieven, en blies zichzelf op bij een Syrische politiepost. Al-Madani was een lid van de terroristische groep al-Nusra. Hij is maar één van de duizenden jongeren die de oproep tot de heilige strijd heeft beantwoord. Zijn zelfmoordoperatie eiste het leven van tientallen Syrische politieagenten. Voor al-Madani en zijn kameraden verdienen alle leden van het Syrisch regime en hun supporters de doodstraf.

Jongens (en meisjes) zoals Al-Madani zien de regering waartegen ze vechten, in Syrië maar ook elders, als een religieuze en niet als een politieke rivaal. Volgens deze visie gelden enkel maar religieuze wetten die voortkomen uit een eigen fanatieke interpretatie van de Koran. Op de sociale media horen we meer en meer stemmen die een dergelijke ideologie adopteren en geen kans laten aan wie dan ook, zelfs moslims, om hun ideologie te bekritiseren.

Verzet tegen extremisten

In Aleppo en Riqqa gaan de vreedzame betogingen voort. Het zijn dezelfde betogers met hun liedjes en dansjes tegen het Assad-regime. Alleen hebben ze nu extra borden en slogans tegen de extremisten van ISIS en al-Nusra. Dit maatschappelijk verzet tegen extremisme is zuiver. In tegenstelling tot de politieke propaganda van het regime, die enkel gebruikt wordt om zijn oorlogsmisdaden te verbergen.

Het vreedzame verzet tegen het extremisme, net als tegen het regime, zal niet lang meer het enige verzet blijven. Binnenkort moeten we meer en meer militair verzet verwachten, en dus vechtpartijen tussen de extremisten en de gematigde rebellen van het Vrije Syrische Leger. En dus meer slachtoffers en vluchtelingen.

Het feit dat de meeste extremisten van buiten Syrië komen, geeft op zich hoop. Het toont ook hoe dringend een oplossing nodig is voor de crisis. De plicht om het Syrische volk te beschermen tegen extremisme is nu haast even essentieel als de bescherming tegen de bommen.

(De auteur is VRT-journalist)