"Vlaams Belang is enige eurokritische partij"

In Boom bij Antwerpen heeft Vlaams Belang vandaag een Europafeest gehouden. VB wil zich profileren als de enige eurokritische partij in Vlaanderen en zoekt samenwerking met gelijkgezinden in andere Europese landen.

Volgens voorzitter Gerolf Annemans is Vlaams Belang niet tegen samenwerking in Europa, maar wel tegen de huidige Europese Unie of tegen de droom van sommigen van een Verenigde Staten van Europa.

De kritiek op de EU was dan ook niet van de lucht. "Zonder het volk iets aan te bieden, hollen ze in de EU altijd maar verder", aldus Annemans. Hij verwees naar het asielbeleid of het beleid met de euro. 

Als alternatief stelt Vlaams Belang een confederaal model voor Europa voor "waarbij een soepel verdragsrecht in de plaats komt van een logge en centralistische EU-bureaucratie". Volgens Annemans zou een onafhankelijk Vlaanderen daarbij een voortrekkersrol kunnen spelen, alleen of in een confederaal model met Nederland. 

Daartoe wil Vlaams Belang samenwerken met andere eurokritische of nationalistische partijen in Europa zoals het Front National in Frankrijk of de Lega Nord uit Italië. Delegaties van die partijen waren overigens aanwezig in Boom. Onder hen was Marion Le Pen, de kleindochter van FN-oprichter Jean-Marie Le Pen.