Britse overheid voert hypotheekplan sneller in

De Britse regering voert een hypotheekplan dat jongeren moet helpen een eigen huis te kopen, versneld in. De regeling maakt dat kandidaat-kopers geen tienduizenden ponden meer aan eigen middelen moeten inleggen om een hypotheek van de bank te krijgen. Het plan is niet onomstreden.

De Britse banken hebben hun vereisten om een hypotheek toe te kennen, aanzienlijk aangescherpt sinds de crisis. Wie een huis wil kopen, moet nu tot 25 procent van de aankoopsom zelf kunnen voorleggen. Veel jonge mensen die hun eerste stappen wagen op de woningmarkt, kunnen dat bedrag niet voorschieten.

Om daaraan tegemoet te komen, heeft de Britse regering het "Help to Buy"-programma opgezet. Een onderdeel van dat programma is een garantieregeling. De overheid staat garant voor het volledige  deel dat de kandidaat-koper moet lenen. Als die niet aan zijn  aflossingsverplichting kan voldoen, draait de overheid ervoor op. De staat zal zo 14 miljard euro aan hypotheekgaranties afgeven.

"Hoe sneller het programma er is, hoe beter"

Het garantiefonds van het "Help to Buy"-programma zou normaal gezien pas vanaf 1 januari volgend jaar ingevoerd worden, alleen in Engeland, maar de Britse Conservatieve premier David Cameron heeft op een partijcongres aangekondigd dat het volgende week al van kracht zal worden. Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen die voor het eerst een huis kopen, nog maar 5 procent van de koopsom zelf moeten inleggen.

In een interview aan de "Sun on Sunday" zegt Cameron dat hij jonge mensen graag aan een huis wil helpen. "Die nood bestaat nu. Ik heb altijd gewild dat dit programma er zou komen, en eerlijk gezegd, hoe sneller, hoe beter. Wat me zorgen baart, is dat je geen huis of appartement kan kopen zelfs als je het okee hebt, als je goede jobvooruitzichten en een goed inkomen hebt."

Critici waarschuwen voor een "huizenbubbel" in Engeland: de overheidssteun zal de huizenprijzen opdrijven, vrezen zij. Bovendien jaagt het systeem de overheid diep in de schulden. Dat Cameron de versnelde invoering bekendmaakt op een groot partijcongres van de Conservatieven, is volgens de oppositiepartij Labour ook een bewijs dat de premier er alleen op uit is om de kiezers te paaien.

AP2013