Derde aanslag in een week tijd in Peshawar

Bij een aanslag met een autobom in Peshawar in het noordwesten van Pakistan zijn vandaag 37 doden gevallen. 75 slachtoffers zijn voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De bom ontplofte op een drukke markt in een van de oudste bazaars van de stad.
AP2013

De bom zat verstopt in een geparkeerde auto en werd vanop afstand tot ontploffing gebracht. De explosie bracht schade toe aan een moskee en winkels in de buurt. Verschillende auto's gingen in vlammen op.

Onder de 37 slachtoffers zijn 13 leden van eenzelfde familie. Ze kwamen op familiebezoek, hun busje reed op het verkeerde moment voorbij de bomauto. Ooggetuigen die de aanslag overleefden, vertelden dat ze eerst een enorme knal hoorden, waarna ook de auto's in de buurt van de geparkeerde bomauto in brand vlogen. De lucht vulde zich met splinters, brokstukken en een dikke rook. "Overal lagen doden en bloedende mensen", zei de eigenaar van een boekenwinkel die zijn deur opende op het moment dat de bom afging.

De aanslag van vandaag is al de derde in een week tijd. Sinds zondag zijn meer dan 130 mensen omgekomen. Zondag zelf vielen 85 doden door een actie van twee zelfmoordterroristen in een kerk. Vrijdag stierven 19 ambtenaren toen een bom afging aan boord van de bus die hen de stad uitbracht voor het weekend.

De aanslag van vandaag is nog niet opgeëist, in tegenstelling tot die van zondag. Een groep van militante soennitische moslims eiste de verantwoordelijkheid op. Volgens de woordvoerder van de groep was de aanslag bedoeld om zoveel mogelijk christenen te doden als vergelding voor de moslims die door Amerikaanse drones om het leven waren gekomen.