Dreigt er een barst in de partij van Berlusconi?

In Italië poogt de centrumlinkse premier Enrico Letta om een nieuwe meerderheid in het parlement te vormen. Intussen lijken niet alle ministers van de partij van Berlusconi het eens met het plan om de regering-Letta te laten vallen.

Nadat gisteren de links-rechtse regering van Letta uiteen is gevallen, lijkt er een race tegen de tijd bezig om een uitweg uit de politieke crisis te zoeken. 

Vanmiddag zei president Giorgio Napolitano (foto links) nog dat hij slechts nieuwe verkiezingen zal uitschrijven als er geen enkele andere oplossing gevonden kan worden. Concreet stuurde hij na een onderhoud premier Enrico Letta (foto rechts) de baan op om voldoende steun voor een eventuele nieuwe meerderheid in het parlement te verwerven. 

De rechtse kopman Berlusconi (boven) eist intussen nieuwe verkiezingen. De laatste dateren van zeven maanden geleden, maar toen kon geen van de twee grote partijen een voldoende meerderheid achter zich krijgen, waardoor ze gedwongen moesten samenwerken, tot gisteren althans.

Intussen is er een nieuwe ontwikkeling: zo tonen drie van de vijf PdL-ministers die gisteren ontslag moesten nemen, zich ontevreden met die beslissing. "Ik begrijp de positie van Berlusconi, maar ik sta niet achter de strategie om uit de regering te stappen", zei partijgenote en minister van Gezondheid Beatrice Lorenzin. Een andere minister zei dat hij zijn "geweten zou volgen" bij de vertrouwensstemming over de regering woensdag.

Dat laat doorschemeren dat die ex-ministers en mogelijk ook andere leden van de PdL mogelijk toch voor de regering-Letta zouden kiezen, waardoor die kan aanblijven. Ook Berlusconi zelf lijkt de toon te verzachten. Zo wil hij onder bepaalde voorwaarden de regering steunen vanuit de oppositie als die redelijke maatregelen treft. De publieke opinie in Italië is furieus over de val van de regering. Het worden hoe dan ook cruciale dagen voor Italië.

AP2013

Italië bibbert voor de beurzen maandag

De regeringscrisis in Italië beroert niet enkel de politieke commentatoren, maar ook economische analisten in geheel Europa. Gevreesd wordt dat de beurzen maandagochtend bitsig zullen reageren op het schouwspel van dit weekend in Rome. 

Er wordt vooral gevreesd dat de rente op tien jaar voor de Italiaanse staatsschuld plots opnieuw fors zou stijgen. Vrijdag stond die rente op 4,4%, wat haalbaar is, maar dat kan snel omslaan. Een plotse stijging van die rente zou de druk op de Italiaanse staatsfinanciën fors kunnen opdrijven, terwijl het land nu al een homerisch hoge overheidsschuld van 2.000 miljard euro torst.

Toch moet dat niet meteen een drama worden: de Italiaanse schatkist heeft nu al meer dan 80% van het geld opgehaald dat dit jaar op de kredietmarkten moest vergaard worden om andere schulden af te lossen. De Europese Centrale Bank heeft vorig jaar laten verstaan dat ze "alles zal doen wat nodig is om een nieuw bankroet in de eurozone te vermijden". Veel zal afhangen van hoe lang de crisis in Italië duurt.