Gevangenisartsen voeren actie tegen wanbetaling

De artsen die in gevangenissen werken, gaan actievoeren omdat ze te lang moeten wachten vooraleer ze uitbetaald worden. Bovendien zijn de premies voor hun wachtdiensten afgeschaft.
(archieffoto)

De gevangenisartsen gaan niet langer van wacht zijn 's nachts, in het weekend en op feestdagen. De artsen nemen het niet dat ze te lang moeten wachten vooraleer ze uitbetaald worden.

"We zijn betaald voor mei, de laatste maand die we dit jaar zullen ontvangen. De volgende betaling zal ten vroegste voor eind februari volgend jaar zijn", zegt gevangenisarts Ann Chapelle. "Dat is een jaarlijks weerkerend probleem."

De achterstallige lonen zijn niet de enige doorn in het oog van de artsen: "Naast die achterstallige lonen hebben we sinds 1 september ook te maken met de afschaffing van onze wachtpremies." De wachtpremie is een kleine vergoeding om de wachten te verzekeren. "Die zijn unilateraal, zonder overleg, gewoon afgeschaft. Iets wat totaal niet kan."

Daarnaast mogen de artsen ook niet meer voorschrijven wat ze willen. Zo moeten ze bijvoorbeeld extra opletten met slaapmiddelen.

De Nederlandstalige gevangenisartsen beginnen over twee weken met hun staking. De Franstalige artsen voeren komende week al actie.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zoekt alvast een oplossing voor de late uitbetalingen. Of er ook nog overleg mogelijk is over de wachtpremies is nog niet duidelijk.