Israël pakt Iraanse "spion" met Belgisch paspoort op

Op de luchthaven Ben Gourion in Tel Aviv is op 11 september een man opgepakt die volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth een Iraanse "spion" is. Hij was in het bezit van een Belgisch paspoort en zou naar Israël gestuurd zijn voor rekening van de Iraanse Revolutionaire Gardes. Dat heeft Shin Beth vandaag laten weten.
Ali Mansouri oftewel Alex Mans

De man in kwestie is de 58-jarige Ali Mansouri. Hij werd in Iran geboren maar kreeg in 2006 de Belgische nationaliteit door zijn huwelijk met een Belgische waarna hij ook zijn naam veranderde in Alex Mans. Het koppel is intussen gescheiden en Mans is in 2007 in Iran hertrouwd met een Iraanse vrouw.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is er op dit ogenblik geen enkele aanwijzing dat er bij de naturalisatie van Mansouri onregelmatigheden gebeurden. "We zullen nu wel nagaan of hij zijn aanvraag deed met de bedoeling om Israël binnen te geraken maar op dit moment wijst niets in die richting", aldus Reynders.

Mans reisde de voorbije jaren twee keer met zijn Belgisch paspoort naar Israël. Bij zijn derde bezoek werd hij op de luchthaven van Tel Aviv (kleine foto) gearresteerd.

Tijdens zijn verhoor zou Mans verklaard hebben dat hij als zakenman vaak voor zijn werk in Iran moest zijn en dat hij daar vorig jaar was ingelijfd als agent voor een speciale eenheid van de Revolutionaire Gardes. De eenheid zou verantwoordelijk zijn voor verschillende terreuraanslagen in het buitenland.

In opdracht van de Iraniërs had hij in Israël enkele bedrijfjes opgericht. Die moesten dienen als dekmantel voor het inwinnen van informatie en het ontwikkelen van "terroristische activiteiten". De bedoeling was om "schade te berokkenen aan de Israëlische en de westerse belangen".

AP2013

Volgens Shin Beth had de man ook foto's van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv (kleine foto) bij zich. Het ging onder meer om een foto van het dak van de ambassade die was genomen vanop het balkon van een nabijgelegen hoog gebouw.

De Iraniërs zouden Mans één miljoen dollar beloofd hebben voor zijn spionagewerk. Mans verblijft momenteel in een gevangenis in Tel Aviv. Hij moet maandag voor de rechter verschijnen. Die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. Een formele aanklacht tegen hem is niet bekendgemaakt. Het Belgische consulaat in Teheran heeft geprobeerd contact op te nemen met de man maar zowel hij als zijn advocaat weigeren elk commentaar.

Bekendmaking aan vooravond belangrijke ontmoeting

Israël maakt de arrestatie bekend aan de vooravond van een ontmoeting in Washington tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama.

Obama had vrijdag een telefonisch onderhoud met zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rouhani, een contact dat er op dat niveau niet meer was geweest sinds de islamitische revolutie van 1979. Israël en Iran zijn gezworen vijanden. Israël, dat als enige in het Midden-Oosten over een kernarsenaal beschikt, beschuldigt Iran ervan dat het in het geheim aan een atoomwapen werkt.