Nipte meerderheid centrumcoalitie in Oostenrijk

Bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk hebben beide regeringspartijen verloren, maar de sociaaldemocraten en de conservatieven behouden wel een nipte meerderheid. De extreemrechtse en eurokritische partijen zijn de grote overwinnaars.
DE Oostenrijkse kanselier Werner Faymann kan wellicht aanblijven.

Het was een tijdlang spannend, maar het ziet ernaar uit dat de twee regeringspartijen in Oostenrijk samen kunnen blijven regeren. De sociaaldemocratische SPÖ van kanselier Werner Faymann kreeg 27,1 procent van de stemmen en de conservatieve coalitiepartner ÖVP 23,8 procent. Beide partijen verliezen elk meer dan 2%, maar behouden dus samen een meerderheid. Volgens voorlopige cijfers halen SPÖ en ÖVP samen 50,9 procent.

De extreemrechtse Vrijheidspartij FPÖ van Heinz-Christian Strache (foto) wint 3,9 procent en eindigt op 21,4 procent. De FPÖ is de winnaar van de stembusslag. De partij staat nu weer op haar niveau van de jaren 90, toen Jörg Haider nog partijleider was. De BZÖ, een andere extreemrechtse partij, blijft met 3,6 procent onder de kiesdrempel van 4 procent en verdwijnt uit het parlement.

De groenen winnen lichtjes en twee nieuwe en eurokritische partijen komen in het parlement: de kleine liberale NEOS en de populistische partij Team Stronach, opgericht door de Oostenrijks-Canadese zakenman Frank Stronach, beter bekend als topman van het auto-onderdelenconcern Magna dat enkele jaren geleden bijna Opel overnam.

Die nieuwkomers en de FPÖ konden profiteren van enkele schandalen binnen de regeringspartijen, maar vooral van het ongenoegen van veel Oostenrijkers over de steun die hun land gaf aan de hulpplannen voor onder meer Griekenland, Ierland en Portugal. Net als in Duitsland is die hulp in Oostenrijk weinig populair.

Die resultaten houden geen rekening met de stemmen die per brief zijn uitgebracht, een formule die deze keer door zo'n 670.000 kiezers is gebruikt. Die resultaten worden pas op 4 oktober bekendgemaakt. Voor de exacte verdeling van de parlementszetels is het nog wachten op de volledige resultaten.