Onbemande cabine Cygnus zit vast aan het ISS

Het commerciële onbemande ruimteschip Cygnus is sinds vanavond vastgekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat is een opsteker voor Orbital Sciences, het bedrijf dat de Cygnus ontwikkeld heeft.
AP2013

De Cygnus is een vrachtcabine die enkele dagen geleden was gelanceerd in de Verenigde Staten. Het tuig heeft vanavond het internationale ruimtestation ISS bereikt en is daarna door met een robotarm vastgekoppeld aan het ruimtestation.

Het vrachtschp brengt voorraden mee voor de astronauten in het ISS, maar het is tegelijk een testvlucht. Na de missie zal de Cygnus geladen met afval terugkeren en verbranden in de damprking. De cabine wordt dus niet opnieuw gebruikt.

Orbital Sciences, het bedrijf dat de Cygnus ontwikkeld heeft en beheert, is enthousiast. De koppeling bewijst dat Orbital in staat is om het ISS te bevoorraden.

Orbital is het tweede Amerikaanse privébedrijf dat vluchten naar het ISS mag uitvoeren. Eerder had Space X dat al gedaan met de Dragon-cabine. Die kan echter wel terugkeren naar de Aarde en zou op termijn ook astronauten kunnen vervoeren.

Het is ook een opsteker voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Na het einde van de shuttlevluchten had Amerika geen ruimtetuigen meer. De NASA had toen besloten om routinetaken zoals vluchten naar het ISS te laten uitvoeren door de privésector en zicht te richten op echte ruimtevaartverkenning zoals in de jaren 60 en 70.