Partijtop van Gouden Dageraad aangeklaagd

Verschillende topfiguren van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad zijn gisteravond laat aangeklaagd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze blijven in de cel tot ze voor een rechter dienen te verschijnen.
AP2013
Partijleider Nikos Michaloliakos wordt buitengeleid bij de politie.

Zaterdagmorgen werden partijleider Nikos Michaloliakos en verschillende parlementsleden van Gouden Dageraad opgepakt. Niet alleen in de hoofdstad Athene, maar ook in andere delen van Griekenland werden partijleden en militanten van de neonazistische partij opgepakt. In totaal zijn meer dan dertig arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De arrestaties zijn het gevolg van de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas door een militant van Gouden Dageraad eerder deze maand. De partijtop ontkent elke betrokkenheid, maar het Griekse gerecht zegt dat er aanwijzingen zijn dat de militant aangespoord werd tot de moord op de rapper door leden van Gouden Dageraad.

Partijleider Michaloliakos en vier andere parlementsleden die tot de top van Gouden Dageraad behoren, zijn gisteravond laat al onder zware politiebegeleiding voorgeleid voor de rechter. Ze worden aangeklaagd voor het vormen van en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Dat betekent dat ze in de cel moeten blijven tot ze zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Gouden Dageraad is bijzonder omstreden. De partij wordt verantwoordelijk geacht voor geweld op buitenlanders, linkse politici, activisten en homo's.