Portugese premier erkent "nationale nederlaag"

De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft de "nationale nederlaag" van zijn centrumrechtse PSD bij de gemeenteraadsverkiezingen erkend. Zijn regeringspartij betaalt de prijs voor het loodzware besparingsbeleid dat ze voert om uit de zware economische crisis te raken. Toch wil Passos Coelho doorzetten omdat dit beleid volgens hem de enige mogelijke uitweg is.

Met 60 procent van de stemmen geteld haalt de centrumrechtse Partido Social Democrata van Passos Coelho 22 procent. De socialistische oppositiepartij PS staat op 38 procent. De volledige uitslag wordt later vandaag nog verwacht.

In de hoofdstad Lissabon is er geen verrassing: de socialistische burgemeester Antonio Costa is er met stip herkozen voor een derde ambtstermijn, maar dat was algemeen verwacht.

Iets meer opvallend is het verlies van de PSD in Porto, de tweede stad van het land. Niet dat verlies is verrassend, wel dat de burgemeesterssjerp niet gaat naar de socialistische oppositie, maar naar een onafhankelijke kandidaat. Die kreeg er bovendien de steun van de CDS, de christendemocratische coalitiepartners van Passos Coelho.

Ook in Sintra, ten westen van Lissabon, en in Vila Nova de Gaia, vlak bij Porto, verliest de PSD haar burgemeesterssjerp.

Over de kleinere steden en gemeenten is er nog geen duidelijkheid. Daar staat centrumrechts doorgaans sterker.

In totaal konden zo'n 9,5 miljoen Portugezen hun stem uitbrengen voor de lokale besturen in 308 gemeenten, maar de stembusgang was ook een electorale test voor de regering. Veel kiezers zijn bijzonder boos wegens het zware besparingsprogramma dat die heeft moeten doorvoeren in ruil voor een hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds. Toch heeft ook de vorige socialistische regering gelijkaardige maatregelen moeten nemen.

AP2013