Republikeinse Huis stemt voor uitstel Obamacare

Het Huis Van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft vannacht een wetsvoorstel goedgekeurd dat Obamacare, de hervorming van de gezondheidszorg, aanpast en uitstelt. De stemming maakt deel uit van een bitter steekspel tussen Democraten en Republikeinen over een deadline voor de begroting en de verhoging van het schuldenplafond. Een "shutdown" van de federale overheidsdiensten dreigt.

Voor dinsdag 1 oktober, het einde van het fiscale jaar in de VS, moet het Congres een nieuwe begroting goedkeuren. Gebeurt dat niet, dan worden overheidsuitgaven geblokkeerd en gaan sommige federale overheidsdiensten vanaf komende dinsdag tijdelijk dicht, in "shutdown". Het loon van federale ambtenaren zal dan niet meer worden uitbetaald. Tegen 15 oktober doemt alweer een nieuwe deadline: dan moet een akkoord gevonden worden voor de verhoging van het schuldenplafond. Komt dat er niet, dan heeft dat zware gevolgen voor de Amerikaanse economie.

Beide deadlines vormen de inzet voor een zwaar politiek steekspel in het Congres. De Republikeinen willen alleen maar instemmen met de begroting en het verhogen van het schuldenplafond als er gesleuteld wordt aan het door hen zo verfoeide Obamacare, de hervorming van de gezondheidszorg, met onder meer de verplichte ziekteverzekering voor elke Amerikaan.

Het door de Republikeinen gedomineerde Huis Van Afgevaardigden heeft vannacht een voorstel goedgekeurd dat de nieuwe zorgwet van president Obama aanpast en met een jaar uitstelt. Een nieuwe heffing op medische apparatuur, bedoeld om de verzekering te financieren, werd ook afgeschaft. De Republikeinen in het Huis stemden voor, de meeste Democraten stemden tegen het voorstel.

"We zijn weer terug naar af"

Het voorstel verhuist nu naar de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben. Leider Harry Reid (kleine foto) heeft al gezegd dat de Senaat nooit akkoord zal gaan. "Na een week van futiele politieke spelletjes door de Republikeinen, zijn we terug naar af. Hun pogingen om Obamacare te wijzigen, zijn echter nutteloos", aldus Reid.

De woordvoerder van president Obama heeft al gezegd dat de president indien nodig zijn veto zal gebruiken. "Er wordt niet onderhandeld, niet over Obamacare en niet over het schuldenplafond", sprak de president afgelopen vrijdag nog duidelijke taal. "Wat op tafel ligt, werd eerder al goedgekeurd door het Congres. Je moet niet dreigen om het huis af te branden omdat je je zin niet krijgt."

Een akkoord voor 1 oktober is nog altijd mogelijk, al zijn de kansen aanzienlijk geslonken. De Senaat komt pas maandagnamiddag samen, enkele uren voor de deadline verstrijkt. Als het effectief tot een shutdown van federale overheidsdiensten komt, zou dat de eerste keer in 17 jaar zijn.

AP2013