Siemens schrapt wereldwijd 15.000 banen

Het Duitse technologiebedrijf Siemens gaat tegen het einde van 2014 wereldwijd 15.000 banen schrappen. 5.000 daarvan worden in Duitsland zelf geschrapt, de 10.000 andere in andere landen.

Het zat er al een tijd aan te komen dat Siemens het snoeimes zou gehanteerd worden, maar vandaag zijn dus de cijfers bekendgemaakt. Tegen de herfst van volgend jaar zullen er dus 15.000 banen bij het concern uit München verdwijnen, waarvan een derde in Duitsland. 

Volgens een woordvoerder van Siemens moet dat een besparing van 6 miljard euro opleveren. Over zowat de helft van het banenverlies zou overigens al onderhandeld zijn met de vakbonden.

De maatregel betekent overigens niet dat er 15.000 mensen werkloos zullen worden. Siemens wil in andere functies ook mensen aanwerven en zal bekijken welke bedreigde werknemers daarvoor in aanmerking komen. Bij Siemens werken nu ongeveer 370.000 mensen wereldwijd.

Over de besparingen deden al sinds eind vorig jaar geruchten de ronde. In juli werd een machtsstrijd aan de top beslist toen Peter Löscher als CEO de laan werd uitgestuurd en vervangen door financieel directeur Joe Kaeser (foto). Met de bekendmaking van het banenverlies wil Kaeser nu een einde maken aan de onzekerheid bij het personeel.

Het is nog niet duidelijk of er ook in België banen zullen verdwijnen. Bij de afdeling België-Luxemburg van Siemens werken bijna 1.800 mensen. Siemens heeft bij ons vestigingen in Brussel, Huizingen en Zwijndrecht.

AP2013