SP.A-Kamerleden willen fietsen gratis op de trein

Kamerleden David Geerts en Karin Temmerman (SP.A) vinden dat pendelaars hun fiets gratis moeten kunnen meenemen op de trein. In een persbericht pleiten ze voor het afschaffen van de fietstoeslag van 5 euro voor een enkele rit en voor een treininfrastructuur die rekening houdt met het vervoer van fietsen.

De twee Kamerleden zullen minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in de Kamer vragen concrete stappen te ondernemen.

"Als we meer mensen willen overtuigen om de auto te laten staan, moeten we inzetten op een "genetwerkte" mobiliteit waar openbaar vervoer, fiets en voetganger centraal staan. Het is een absolute must om het vervoeren van fietsen met de trein gratis te maken", vinden de SP.A'ers.

Volgens Geerts en Temmerman (foto in tekst) is de fiets een handig alternatief om de afstand tussen thuis en het station, of het station en het werk te overbruggen. Ze stellen ook dat die afstand nu nog te veel mensen afschrikt om de trein te nemen. "Maar de NMBS ontmoedigt de combinatie van trein en fiets nog altijd", vinden ze.

"Voor plooifietsen is amper plaats voorzien in onze treinstellen, voor gewone fietsen is het al helemaal onbegonnen werk. De treininfrastructuur is totaal onaangepast en het is een bijzonder dure grap. De fiets meenemen op de trein kost 5 euro voor een enkele rit."

Geerts en Temmerman willen ook dat bij elke nieuwe, toekomstige aankoop van treinstellen voldoende ruimte voor het plaatsen van fietsen een belangrijk criterium wordt.